fredag 12. november 2010

Bibliotekbruk for dummies! (1)

Me har tidlegare her i Leselampa gjeve ei innføring i grunnleggjande bokbruk. Men kva hjelper det å vete korleis du les ei bok, viss du ikkje har ei bok? Dette kan vere eit problem fleire slit med. Difor skal me i dag sjå på korleis ein skaffar seg ei bok ved å oppsøkje eit bibliotek. Ikkje alle er like vane med å bruke biblioteket, difor har Statens informasjonssentral for enkel framfinning i norske bibliotek, filmavsnittet, produsert ein flunka ny instruksjonsfilm med skodespelarar frå øvste hylle. Ser du denne får du vete alt du treng for å bli bibliotekbrukar!



Som filmen no har avslørt er framgangsmåten for boklån på biblioteket såre enkel:
1. Finn biblioteket.
2. Finn ein som jobbar der.
3. Fortel kva du er interessert i.
4. Vent.
5. Ta i mot boka.
6. LES!

For nokon kan punkt 2 kanskje verke som det vanskelegaste.
For korleis veit ein kven som jobbar der og kven som berre er der? I gamle dagar heitte det seg at alle som jobba på bibliotek var damer, og dei såg utan unnatak ut som på biletet til høgre. Altså hadde dei briller og hårtopp. Men dette er både passé og klisjé. Vel, kanskje kan det framleis vere ei og anna attergløyme inst i ein fjord eller djupt i ein dal som har desse attributtane, men desse eksemplara er så sjeldsynte at ein like godt kan sjå bort frå dei. Som den brennferske filmen ovanfor syner, er det tre kjenneteikn som gjeld for moderne bibliotekarar:
Lagerfrakk, lagerfrakk, lagerfrakk! Så, punkt to kan utvidast med fylgjande spesifisering: Sjå etter personen med lagerfrakk!


Spøk til side: Å bruke biblioteket er noko av det enklaste som finst! Du treng ikkje ein gong å finne det!
Du veit vel at du kan søkje i mediebasen til alle biblioteka i Vest-Telemark ved å gå inn på www.aleph.no/vest-telemark?

Uansett: Du er hjarteleg velkomen innom, så hjelper me deg så godt me kan!


2 kommentarer:

  1. Knallbra blogg! Stilfull, informativ og humoristisk!

    SvarSlett
  2. Briller og hårtopp, nei kven kjenner ein bibliotekar som ser slik ut...? Veldig fin blogg!

    SvarSlett