onsdag 12. januar 2011

Ut på litteraTUR! Les deg løypelangs med lydbøker!

No er det fyrsteklasses skiføre kor du enn snur deg, og moglegheitene for å oppleve naturen frå si beste side er på topp! Ja, ikkje berre naturen, men litteraturen òg!

For har du tenkt på at du kan kombinere stakinga og skøytinga med flotte, intense leseopplevingar?

Med dei siste tekniske nyvinningane er det ei smal sak å lese bok og gå på ski samstundes. Vinters dag er det heller ikkje så mykje fuglesong å gå glipp av der ute i dei djupe skogane, så kvifor ikkje ta med seg ei lydbok på øyret?

Då kan du late kriminalmysteria drive deg oppover dei verste bakkane, eller sitre av dobbel fryd når dei lengtande endeleg får kvarandre i det du rutsjar utfor bratthenget! Flott, ikkje sant? Det finst fleire måtar å få til dette på.
Og biblioteket ditt kan hjelpe deg!


Lydbøkene på CD kjenner vel dei fleste til, men på skitur er digiboka eit hendigare format. Digiboka er lydbok og spelar i eitt, og teknologien er faktisk utvikla i Noreg. Spelaren har storleik om lag som ein mobiltelefon. Han inneheld ei eller fleire bøker, og lydkvaliteten er god. To batteri og øyretelefonar er alt du treng i tillegg for å lese, og spelaren har ei kjekk reim til å hengje om halsen.

Du kan navigere mellom kapitla i boka omtrent som på ein vanleg mp3-spelar. Du kan setje på pause og enkelt spole fram og attende. Og viss du stoppar spelaren er du alltid på same stad i boka som sist når du startar opp att.
Faktisk kan du òg velje farten på avspelinga. På den vesle skjermen ser du til kvar tid kor mykje som står att av kvart kapittel, og av boka. Enkelt og kjekt! 

Her ser du digibøkene du kan få låne på Tokke bibliotek! Det kjem stadig inn nytt, så fylg med! Og me tek gjerne i mot ynske om innkjøp av spesielle titlar! Me vil gjerne kunne tilby det du er interessert i!
 
Den siste tida har Tokke bibliotek òg kjøpt inn nokre digispelarar og lydbøker på digikort. Dette formatet er ei vidareutvikling av digiboka. Med digispelar og digikort er innhald og spelar uavhengige av kvarandre. Du treng altså ikkje ein eigen spelar til kvar bok, slik du gjer med den vanlege digiboka. Du berre festar digikortet på spelaren som ei magnetbrikke og lyttar i veg! Digispelaren har òg innebygd FM-radio. Ein annan fordel er at han er oppladbar, så du treng ikkje fikle med batteri. 
Bruksmåten er elles den same som for digiboka, med nokre tilleggsfunksjonar. Til dømes kan du leggje inn bokmerke, veksle mellom ulike kort og såleis lese fleire bøker på same tid.

Førebels er tilfanget av digispelarar og digikort sparsamt på biblioteket, men det kjem til å auke kraftig framover! Og dei titlane me har er både gode og høgaktuelle! Du kan sjølvsagt òg låne berre digikort og bruke på din eigen spelar viss du har det. Kom innom og spør, me ventar på deg!

Og veit du kva?

Mange som aldri har lika å lese har lagt sin elsk på digiboka og digikortspelaren, nettopp fordi dei er så greie å ha med seg på tur og er så lette å bruke! Så prøv du òg!

Men uansett kva format du veljer på skiturboka di er det lurt å hugse på fylgjande: Pass på volumet i elg- og folksame strok, så du ikkje blir nedrent av ein du ikkje såg, men kanskje burde ha høyrt...

Leselampa ynskjer god litteraTUR innetter vintereventyret!


PS: Som mange sikkert veit kan ein òg kjøpe mp3-filer med lydbøker for nedlasting og spele av desse på vanlege mp3-spelarar, men dette er ikkje ei teneste Tokke bibliotek tilbyr. Her syner eg til dei ulike salskanalane på nettet.

2 kommentarer:

  1. Heilt enig!!! Gå tur med bok på øret, genialt! Du går lengre enn du hadde planlagt, ord på øret gir deg vinger under føttene!!

    SvarSlett
  2. Har allereie gått nokre mil i løypa med digispelarvidunderet på øyret:-)

    SvarSlett